GençForum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GençForum

Hoşgeldiniz, Misafir.
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Toplam Mesajınız: 0

AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap

meslek tanıtımları

Sayfaya git : Önceki  1, 2
YazarMesaj
! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :
meslek tanıtımları - Sayfa 2 Left_bar_bleue999 / 100999 / 100meslek tanıtımları - Sayfa 2 Right_bar_bleue

Ruh Hali : meslek tanıtımları - Sayfa 2 Delibo10

Başarı Puanı:
meslek tanıtımları - Sayfa 2 Img_left150/160meslek tanıtımları - Sayfa 2 Empty_bar_bleue  (150/160)
Güçlülük:
meslek tanıtımları - Sayfa 2 Img_left150/160meslek tanıtımları - Sayfa 2 Empty_bar_bleue  (150/160)
Seviye:

meslek tanıtımları - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: meslek tanıtımları   meslek tanıtımları - Sayfa 2 Icon_minitimeSalı Tem. 08, 2008 1:23 pm

KİMYA MÜHENDİSİ

TANIM

Kimyasal madde üreten veya kimyasal madde kullanarak üretim yapan tesislerin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi alanlarında çalışan kişidir.

GÖREVLER

- Organik ve inorganik maddelerin bileşimlerini, atom ve molekül ağırlıklarını, maddelerde elektrik, ısıtma vb. etkiler karşısında meydana gelen değişmeleri inceler,
- Belli bir kimyasal maddeyi en ekonomik şekilde üretmek amacı ile kurulacak işletmenin projesini hazırlar,
- Kurulacak tesis için gerekli araç ve gereç tipini belirler,
- Tesisin kuruluşunu denetler,
- İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlar,
- Kimyasal üretim için reçeteler hazırlar, maddelerin karışım ve bileşim oranlarının uygulama zamanlarını gösterir,
- Kimyasal madde üretimi için kullanılan yöntemlerin ayrıntılarını inceler,
- Kimya sanayiinde yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Analiz cihazları,
- Laboratuar cihazları ,
- Kontrol sistemleri ve bilgisayar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Kimya mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne,
- Bilimsel meraka,
- Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip,
- Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan,
- Matematik, fizik, özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Sorumlu, sabırlı ve titiz
- kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Kimya mühendisleri, çalışmalarını genellikle laboratuar ortamında yürütürler. Zaman zaman kimyasal üretim yapılan tesislerde görevlerini gerçekleştirirler. Proje mühendisi olarak görev yapanlar mühendislik bürolarında, işletme mühendisi olarak görev yapanlar doğrudan işletme alanında çalışmalarını yürütürler. Laboratuarlarda çalışma ortamı kokulu, sakin,sıcak ve temizdir. Tesislerdeki kontrol aşamasında ortam gürültülü, tozlu ve kokuludur. Kimya mühendisleri çalışırken laboratuar teknisyenleri, kimyagerler, biyokimyacılar, üretimle ilgili yöneticiler ve diğer çalışanlarla etkileşim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Endüstriyel tesisler, laboratuarlar, özel ve kamu proje büroları ithalat ihracat büroları petrokimya, temel kimyasallar, otomotiv, gıda, çimento ve refrakter, seramik, ilaç, tekstil, boya, cam, metal, gübre, elektrik, lastik, denizcilik, savunma sanayii ve sağlık alanlarında tasarım, işletme ve destek hizmetler veren birimlerde çalışabileceklerinden; işyerinin faaliyet alanına göre yaptıkları işler de şekillenmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin “Kimya Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

İlgili bölüme liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan alarak girilebilir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıl olup eğitim süresince; Matematik, Fizik, Genel Kimya, Sayısal Bilgisayar Programlama, Teknik Resim, Kimya Mühendisliği Temel Prensipleri, Yüksek Matematik, Analitik Kimya, Mühendislik Mekaniğinin Esasları, Akışkanlar Mekaniği, Organik Kimya, Malzeme Bilgisi, Mühendislik Ekonomisi, Isı Aktarımı, Kütle Aktarımı, Kimyasal Reaksiyon Mühendisliği, Matematiksel Modelleme, Endüstriyel Kimya (seçmeli ders), Reaktör Tasarımı, Kütle Aktarımı, Kimya Mühendisliği Tasarımı, Temel İşlemler Laboratuarı, Proses Kontrol, Lisans Araştırma Projesi gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte ilerleme ve yükselme diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi lisansüstü eğitimle mümkündür. Isı, malzeme bilimleri, enerji üretimine ilişkin konular, kömür yanması, sıvı yakıtlar, petrol rafinasyon ürünleri, proses endüstrilerinde enerji ekonomisi gibi konularda yüksek lisans eğitimiyle meslekte uzmanlaşmak mümkündür.
- İşyerinde yeterli aktivite ve başarı gösterenler yöneticilik düzeyine kadar yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER: Çevre mühendisliği, metalurji mühendisliği, petrol mühendisliği, gıda mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca verilen öğrenci kredisinden ve bazı kurum ve kuruluşların vermiş olduğu burslardan faydalanabilirler.
- Kimya mühendisleri kamu kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfından maaş almakta olup, işe ilk başlayan bir kimya mühendisi asgari ücretin yaklaşık 3-4 katı ücretle çalışmaktadır.
- Özel sektörde ise ücret çalışılan işyeri ve deneyime göre değişiklik göstermektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
https://gncforum.forum-canada.com
! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :
meslek tanıtımları - Sayfa 2 Left_bar_bleue999 / 100999 / 100meslek tanıtımları - Sayfa 2 Right_bar_bleue

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

MesajKonu: Geri: meslek tanıtımları   meslek tanıtımları - Sayfa 2 Icon_minitimeSalı Tem. 08, 2008 1:23 pm

KİMYAGER _________________________________________________________________

TANIM

Maddelerin kimyasal nitelikleri, molekül yapıları ve bunların ne şekilde değiştirilebileceği ve her cins kimyasal örneğin analizi konusunda çalışmalar yapan kişidir.

GÖREVLER
- Maddelerin niteliği ile saflık derecesini inceler,
- Bileşiklerin yapısını ve kimyasal özelliklerini inceler,
- Maddelerin birbiri ile etkileşimleri sonucu yeni bileşiklerin oluşmasını araştırır,
- Maddelerin niteliklerini saptamak üzere çeşitli testler geliştirir,
- Endüstriyel ürünlere ilişkin işlemleri geliştirici çalışmalar yapar,
- Tarım kimyası, ecza kimyası gibi uygulamalı alanlarda geliştirme çalışmaları yapar.

- Hassas terazi,
- Çeşitli ısıtıcılar,
- Tüpler, soğutucular, çeşitli balonlar, yıkama şişeleri, cam borular gibi laboratuar malzemeleri,
- Tutucular,
- Modern laboratuar cihazları,
- Analitik laboratuar cihazları (kromatograf ve spektrometreler).

- Üst düzeyde bir akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne,
- Bilimsel meraka sahip,
- Kimya, fizik ve biyoloji konularına ilgili ve bu konularda başarılı,
- Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı,
- Gözlem verilerini bütünleştirebilen
kimseler olmaları gerekir.

Kimyagerler çalışmalarını genellikle laboratuar ortamında yürütürler. Çalışma ortamı kokulu ve sakindir. Kimyagerler çalışırken biyokimyacılarla, kimya mühendisleriyle, eczacılarla, yönetici ve diğer elemanlarla iletişim halindedir. Dikkatli olunmadığı takdirde, yanık ve zehirlenmeler söz konusu olabilir.

Günümüzde çok sayıda kimyager mezun olmakta, ancak yeterli iş alanı bulunmamaktadır. Ülkemizde kimya endüstrisi alanında teknoloji uygulamaları daha çok, batı teknolojisinin ve patentlerinin aktarımı ile olmaktadır. Bu nedenle kimyagerin konusu olan kimyasal araştırma süreçlerine duyulan gereksinim azdır. Teknoloji satın alan değil, üreten ülke konumuna gelmek için temel bilimlerde yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Kimyager, petrol ve kömür ürünleri, kauçuk ve plastik, gıda maddeleri, kağıt ürünleri, metal endüstrisi, ilaç endüstrisi gibi alanlarda, daha çok uygulamaya dönük araştırma çalışmalarını yürütür.

Kimya Bölümü mezunları “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nı veya “Pedagojik Formasyon Programı”nı başarı ile tamamlarlarsa öğretmenlik yapabilirler.

Ülkemizde ise, daha çok; petrokimya, lastik, bitkisel yağlar, temizlik malzemeleri üretimi ağırlık kazanmıştır.

Meslek eğitimi üniversitelere bağlı Fen Fakülteleri ve Fen-Edebiyat fakültelerinin “Kimya” bölümlerinde verilmektedir.

- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Kimya” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Kimya” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programının tercih etmek gerekir.
- Ayrıca “Kimya” için belirlenen ön lisans programlarından birini başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, “Kimya” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince ilk yıllarda, Kimya, Fizik, Matematik gibi dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise, kimyanın dalları olan; Organik Kimya, İnorganik Kimya, Fiziksel Kimya, Analitik Kimya, Biyokimya, Endüstriyel Kimya gibi alanlarda dersler verilir.

MESLEKTE İLERLEME
Kimyagerler, yüksek lisans, doktora çalışmaları yaparak araştırma laboratuarlarında, üniversitelerde görev alabilecekleri gibi, öğretmenlik sertifikası alarak, ortaöğretimde Kimya Öğretmeni de olabilirler.

Bilimsel çalışmaya yönelme isteği taşıyanlar, lisans eğitimi sırasında iyi bir yabancı dil öğrenmelidirler.

Meslek eğitimi süresince kazanç yoktur. Koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler.
Kamu kesiminde teknik eleman olarak çalışanlar, diğer üniversite mezunlarına göre bir üst derece ile göreve başlamaktadır. Ücretleri bugün için yaklaşık asgari ücretin 4 katı kadardır.

Özel kesimde çalışanlar ise, kazançlarını, işverenle yaptıkları sözleşme ile belirlerler. Özellikle iyi yetişmiş elemanların ücretleri dolgundur.

• İlgili eğitim kurumları,
• Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

KİMYA ÖĞRETMENİ

TANIM

Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, kimya ile ilgili eğitim veren kişidir.

GÖREVLER

Kimya konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.
Kimya öğretmeni, bu program çerçevesinde;
- Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar, bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
- Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır,
- Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
- Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,
- Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur,
- Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,
- Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.

KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ

- Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, not defteri, yoklama defteri,
- Ders kitapları, okul araç ve gereçleri, ders araç ve gereçleri.

Kimya öğretmeni olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
- Doğal bilimlere özellikle kimya konularına meraklı ve bu alanda başarılı,
- Gözlem ve deney yapmayı seven,
- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren,
- Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
- Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Kimya öğretmeni, sınıfta ve laboratuarda görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı kimyasal madde kokulu, biraz tozlu ve gürültülüdür.

- Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda , kimya öğretmeni olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca İleri Kimya, Fen Bilgisi, Bilim ve Teknoloji, Bilgi Teknolojisi, Çevre ve İnsan, Teknik Atelye, Kimya Uygulamaları, Proses, Plastik İşleme, Gıda Teknolojisi, Lastik Teknolojisi ve Petrokimya derslerine girerler.
- Kimya Öğretmenleri dershanelerde de görev yapmaktadırlar.

Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı eğitim fakültelerinin '' Kimya Öğretmenliği'' bölümlerinde verilmektedir.

Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir. Ayrıca, Kimya Bölümü ile Kimya Mühendisliği bölümlerini bitirenlerden “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nı veya “Pedagojik Formasyon Programı”nı başarı ile tamamlayanlarda bu alanda öğretmenlik yapabilirler.

Mesleğin eğitim süresi 5 yıldır. Eğitim süresince, Genel Kimya, Kimyada Matematiksel Yöntemler, Genel Matematik, Genel Fizik, Anorganik Kimya, Analitik Kimya, Organik Kimya, Organik Kimya Laboratuarı, Atom ve Molekül Yapısı, Çekirdek Kimyası, Enstrümantal Kimya, Özel Öğretim Yöntemleri gibi dersler okurlar. Öğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.

Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı’nca burs verilmektedir. Ayrıca öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Meslek eğitimini tamamlayan öğrenciler 9. derecenin 1.kademesinden aylıkla göreve başlatılırlar. Her yıl öğretim yılı başında eğitim öğretim tazminatı alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

- Çalıştıkları okullarda veya Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde idari kademelere yükselebilirler.
- 5 yıllık lisans eğitiminden sonra alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, öğretim üyesi olabilirler.
- MEB'ce yapılan müfettişlik sınavında başarılı olurlarsa müfettiş olabilirler.
BENZER MESLEKLER: Fizik öğretmeni, biyoloji öğretmeni, fen bilgisi öğretmeni.

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü
! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

MesajKonu: Geri: meslek tanıtımları   meslek tanıtımları - Sayfa 2 Icon_minitimeSalı Tem. 08, 2008 1:24 pm

İSTATİSTİKÇİ

TANIM
Toplumsal, ekonomik, kültürel, bilimsel olgu ve olaylarla ilgili bilgileri derleyen, derlemiş olduğu bilgileri istatistik tekniklerini kullanarak yorumlayan ve sayısal olarak ifade eden, karar vericiye öneriler sunan kişidir.

GÖREVLER
- Hangi alanda ve hangi konuda bilgi toplayacağını belirleyerek konuyla ilgili plan yapar,
- İstenen bilgiyi almayı sağlayacak soru listesi (anket) hazırlar,
- Soru listesinin uygulanacağı grubun niteliklerini ve sayısını belirler, uygulayacak kişileri eğitir,
- Toplanan bilgilerin uygun yöntemlerle bilgisayara yüklenmesini sağlar,
- Bilgileri sınıflandırır, aralarındaki ilişkiyi belirler,
- Küçük bir gruptan elde edilen bilgilerin daha geniş gruplarda ne derece geçerli olduğu konusunda tahminlerde bulunur, testler yapar,
- Bilgileri tablolara işler, etkili bir biçimde sunumu için grafikler hazırlar,
- Değişik bilgi toplama yöntemleri önerir ve geliştirir.

- Bilgisayar, istatistiksel paket programları,
- Hesap makinesi,
- İstatistik tablo ve cetveller.

İstatistikçi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe,
- Matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme, soyut düşünme yeteneğine sahip,
- Derinliğine araştırmaya meraklı,
- Dikkatli, sabırlı,
- Ayrıntılarla uğraşmaktan sıkılmayan

İstatistikçiler genellikle büroda bilgisayar başında çalışırlar. Bilgi toplama aşamasında zaman zaman alan çalışması yaparlar. Çalışma saatleri düzenlidir, ancak işin niteliği ve koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Çalışırken birinci derecede verilerle, özel anlamı olan sayı ve sembollerle uğraşırlar.

İstatistikçiler; hastanelerin istatistik bürolarında, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Türk Standartlar Enstitüsü, Türkiye Kömür İşletmeleri, bankalar, emniyet teşkilatı (özellikle trafik alanında) gibi kamu kuruluşlarının araştırma ve bilgisayar birimlerinde çalışırlar. Ayrıca piyasa ve kamuoyu araştırma şirketlerinde görev yapabilirler. Üniversitelerin istatistik bölümlerinde öğretim elemanı olarak çalışabilirler.

Mesleki eğitim, çeşitli üniversitelere bağlı fen-edebiyat ve fen fakültelerinin "İstatistik", bölümünde verilmektedir.

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “İstatistik”, lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “İstatistik”, lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Eğitim süresi 4 yıl olup eğitim süresince; istatistiğin işlevleri ve temel kavramları,yüzdeler ve oranlar, olasılık tanımı, değişken kavramı, ortalamalar ile ilgili uygulamalar, tahmin ve tahmin yöntemleri, örnekleme ve tamsayılar, simetri ve başlıklı ölçüler, araştırma çeşitleri, problem seçimi, bilgisayarın tanımı, sınıflandırılması, programlama olgusu, çok değişkenli istatistik teknikleri ve testleri, karar ve karar alma ortamları, unsurlar, kalite kontrol, bilimsel yöntem ve istatistiğin yeri, deney tasarım ilişkileri, proje kavramı ve çalışmaları gibi konularla, Ekonomi, Ekonometri, Halkla İlişkiler, Yönetime Giriş, İşletme, İktisat gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

- Mesleki eğitimlerini tamamlayan istatistikçiler kamu sektöründe görev alırlarsa, çeşitli kademelere yükselebilirler. (şef, müdür yard., müdür vb.)
- Meslek elemanları üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışmak isterlerse, akademik olarak yükselme olanağına sahip olurlar (master, doktora yapabilir daha sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler).
- İstatistikçiler matematiksel ve uygulamalı istatistik, yöneylem araştırması, bilgi istemleri, aktüerya ve sigortacılık alanında uzmanlaşabilirler.
BENZER MESLEKLER: Matematikçilik, sistem analistliği.

- Eğitim sırasında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kredi hizmetlerinden, çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan yararlanabilirler.
- Eğitimin tamamlanmasından sonra kamu kurum ve kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ilk defa göreve başlayanlar teknik eleman olarak 8. derecenin 1. kademesinden maaş alırlar.
- Özel kuruluşlarda ise, çok daha yüksek ücretle çalışma olanağına sahiptirler.

· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

MesajKonu: Geri: meslek tanıtımları   meslek tanıtımları - Sayfa 2 Icon_minitimeSalı Tem. 08, 2008 1:24 pm

İNŞAAT MÜHENDİSİ

TANIM

Bina, karayolu, demiryolu, metro, köprü, tünel, rıhtım, baraj, sulama, pis su arıtması gibi yapıları tekniğe uygun ve ekonomik olarak tasarlayan ve yapım çalışmalarını denetleyen kişidir.

GÖREVLER

- Yapılması istenen yapının, inşaat alanına uygun olup olmadığını inceler, mühendislik hesapları yapar, bunlarla ilgili projeler hazırlar, gerekli malzeme ve donanımı hesaplar ve yapım araç-gereçleri sağlar,
- İnşaat projeleri ile ilgili olarak proje ve ihale dosyası hazırlar,
- Şantiye kurdurur, gerekli insan gücü, malzeme ve araç-gereci sağlar,
- Uygulamada ortaya çıkan proje hatalarının düzeltilmesine çalışır,
- Özel ve teknik şartnameler ve sözleşmeler, özel fiyat analizi hazırlar, ihale komisyonuyla birlikte ihale işlemlerini yapar,
- Geçici ve kesin kabul komisyonlarında yer alarak inşaatın devir, teslim işlemlerinin yapılmasını sağlar,
- İnşaatla ilgili sorunlarda bilirkişi olarak görev yapar.

- Hesap makinesi, bilgisayar, büro çalışmalarında teknik resim çizim aletleri,
- Ölçme aletleri (zemin ölçme aletleri, takometre gibi).

İnşaat mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üstün bir akademik yeteneğe,
- Sayısal akıl yürütme gücüne sahip,
- Şekiller arasındaki ilişkileri görebilen (örneğin, bir küpün açılımının nasıl olacağını zihinde canlandırabilen),
- Fen bilimlerinde özellikle matematik ve fizikte başarılı,
- Sorumluluk sahibi, dikkatli,
- Bir işi planlayabilen ve uygulamaya koyabilen,
- Başkalarını etkileyebilen,
- Yaratıcı

İnşaat mühendisi, çizim yaparken büroda, yapım aşamasında inşaatlarda çalışır. Proje mühendislerinin çalışma ortamı rahat olmasına rağmen, şantiye mühendislerinin çalışma ortamı tozlu, gürültülü, yazın sıcak, kışın soğuk olabilir. İnşaatta çalışırken az da olsa kazaya uğrama tehlikesi vardır. Çalışma saatleri düzenli olabileceği gibi hafta sonu çalışması da olabilir. Özellikle büyük firmalarda çalışan meslek elemanları sık sık seyahat edebilirler. Çalışırken tesisat konusuyla ilgili tekniker ve mühendislerle, mimarlarla, teknik ressamlarla, işçilerle iletişimde bulunabilirler.

İnşaat mühendisleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Genel olarak TC Devlet Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığında çalışmaktadırlar. Kendi işyerlerini açabilirler. Çeşitli inşaat firmalarına bağlı olarak yurt dışında çalışan inşaat mühendisleri de vardır.

Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen çeşitli üniversitelerin "İnşaat Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir.

Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli düzeyde “Sayısal (SAY)” puan almak gereklidir.

Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; Matematik, Fizik, Kimya, Teknik Resim, Yabancı Dil, Bilgisayar Programlama, Jeoloji, Mühendislik Mekaniği, Mühendislik Ekonomisi, Malzeme Bilimi, İnşaat Mühendisliği Bilgisi Uygulaması, Topografya, Yapı Malzemeleri, Ulaştırma Mühendisliği, Zemin Mekaniği, Hidroloji, İstatistiksel Yöntemler, Zemin Mekaniği, Hidromekanik, Yapı Statiği, Temel Mühendisliği, Su Kaynakları Mühendisliği, Betonarme, Yapım Mühendisliği ve İşletmesi, Çelik Yapılar, Yapı Tasarımı vb. dersleri almaktadırlar. Eğitim sırasında staj zorunluluğu vardır.

MESLEKTE İLERLEME

Kişi temel meslek eğitiminden sonra yatırımcı kuruluşların, meslek odalarının ve büyük firmaların açtığı mesleki eğitim kurslarına katılabilir, üniversitede akademik kariyer yapabilir. Yapı malzemesi, yapı işletmesi, deprem mühendisliği, jeoteknik (yer bilimleri), hidrolik, su yapıları (barajlar, bentler, dalga kıran), yol, demiryolu gibi alanlarda uzmanlaşmak mümkündür.

BENZER MESLEKLER: Mimarlık, jeofizik mühendisliği, çevre mühendisliği, inşaat teknikerliği.

- Öğrenciler öğrenimleri süresince, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim ve harç kredisi, çeşitli kuruluşlardan burs alabilirler.
- Kamu kurumlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel işyerlerinde çalışanlarda kazanç tecrübeye ve bölgelere göre değişmektedir. Kendi işyerlerini açarak müteahhitlik yapanlarda ise ücret yapılan işe göre değişkendir.

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

MesajKonu: Geri: meslek tanıtımları   meslek tanıtımları - Sayfa 2 Icon_minitimeSalı Tem. 08, 2008 1:25 pm

ELEKTRİK MÜHENDİSİ

TANIM

Elektrik mühendisi; elektrik enerjisinin en ekonomik yollarla üretilmesini, dağıtımını, elektrik donanımlarının, parça ve sistemlerinin yapımını planlayan ve sistemi kurup çalışmasını sağlayan kişidir.

GÖREVLER

Elektrik mühendislerinin yaptıkları belli başlı işler şöyle özetlenebilir:
- Elektrik enerjisi üreten termik, nükleer ve hidroelektrik santrallerin yapımı, çalıştırılması ve bakımı,
- Elektriğin, üretildiği noktadan tüketileceği noktalara kadar dağıtımında kullanılacak direklerin ve kabloların tasarımının ve hesaplarının yapılması ve dağıtımının gerçekleştirilmesi,
- Elektrik enerjisi tüketen tesislerin (ev, fabrika, büro, park vb.) projesinin, montajının yapılması ve işletilmesi,
- Bu işler için gerekli iş gücü ve paranın hesaplanması.

- Ölçü aletleri (Avometre, voltmetre,vatmetre, toprak meğer vb.)
- El aletleri,
- Yüksek gerilim eldiveni,
- Yüksek gerilim neonlu ıstaka,
- Transformatör, jeneratör ve elektrik motorları,
- Bilgisayar.

Elektrik mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel akademik yeteneğe sahip,
- Fen alanına özellikle fizik konularına ilgi duyan,
- Tasarım gücü kuvvetli, yaratıcı,
- Başkalarını yönetebilme, başkaları ile işbirliği yapabilme gibi kişilik özellikleri bulunan,
- Bir işi planlamadan önce derinliğine araştırma yapan,
- Düzenli ve sistemli çalışma alışkanlığı olan,
- Yeniliklere açık,
- Dikkatli, sorumluluk sahibi

Elektrik mühendisleri fabrikalarda, elektrik santrallerinde, şantiyelerde, araştırma ve geliştirme laboratuarlarında çalışırlar. Genellikle büroda çalışsalar da zaman zaman santrallerde gürültülü, şantiyelerde tozlu ortamlarda görev yapmaları gerekir. Elektrik dağıtımında çalışanlar ise görevlerini açık havada yürütmektedirler. Elektrik mühendisleri çalışırken; inşaat, makine, elektronik, bilgisayar ve endüstri mühendisleri ile, tekniker ve teknisyenlerle, topoğraflarla, teknik ressamlarla, müteahhitlerle işbirliği halindedirler.

- Kamu sektöründe; Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., İller Bankası, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Devlet Su İşleri, Türkiye Kömür İşletmeleri, Makine Kimya Enstitüsü, Türk Hava Yolları gibi makine ve sistem montajı yapan kuruluşlarda çalışırlar. Kendi bürolarını açabilirler.
- Elektrik enerjisinin kullanım alanının yaygın olması, elektrik mühendislerine duyulan gereksinimi artırmaktadır.
- Elektrik Mühendisliği programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayanlar Elektrik Öğretmeni olarak da çalışabilirler.

Meslek eğitimi, mühendislik fakültelerinin “Elektrik Mühendisliği”, “Elektrik-Elektronik Mühendisliği” bölümlerinde verilmektedir.

İlgili bölüme, lise mezunlarının katılabileceği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilmektedir. Bölüm için yeterli " Sayısal (SAY)" puan almak gereklidir.

Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yılında Matematik, Fizik ve Kimya derslerine ağırlık verilir. Bu derslerin yanısıra daha sonra yapılacak uygulamalarda kullanacağı bilgisayar programlaması, teknik çizim ve ekonomi konulu dersler okutulur. Ayrıca bu bölümlerde araştırma ve geliştirme faaliyetleri için ayrılmış alanda uygulama yapabilecekleri labaratuar olanakları da bulunmaktadır. Eğitim süresince staj yapma ve bitirme ödevi hazırlama zorunluluğu vardır.

MESLEKTE İLERLEME

- Elektrik mühendisleri, başmühendislik, grup mühendisliği, şantiye şefliği gibi pozisyonlara yükselebilirler. Ayrıca çalıştıkları işletmelerde çeşitli kademelerde yöneticilik yapabilirler.
- Lisansüstü eğitim yapabilirler (yüksek lisans, doktora ).
BENZER MESLEKLER: Elektronik mühendisliği, nükleer enerji mühendisliği.

- Meslek eğitimi süresince Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu' nca verilen öğrenci kredisi ile şartları uyan öğrenciler çeşitli kuruluşların vermiş olduğu burslardan yararlanabilirler.
- Eğitim sonrası, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, teknik hizmet sınıfından ücret alır, zam ve tazminatlarından yararlanırlar. Özel işyerlerinde çalışanlar için, mesleğin ilk yıllarında ücret biraz düşük, deneyim kazandıktan sonra, yabancı dil bilgisi de olanların ücret düzeyleri yüksektir

! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

MesajKonu: Geri: meslek tanıtımları   meslek tanıtımları - Sayfa 2 Icon_minitimeSalı Tem. 08, 2008 1:25 pm

ÇEVRE MÜHENDİSİ

TANIM

Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir.

GÖREVLER

- Fabrikalarda, atıkların arıtılması, gerekli tesislerin kurulması, işletilmesi için önerilerde bulunur ve yapılanları denetler,
- Katı atıkların çevreye zarar vermeden yok edilmesi için gerekli önlemleri alır,
- İçme ve kullanma sularının arıtılması ve su kaynaklarının geliştirilmesi için çalışmalar yapar,
- Kent içinde hava kirliliğinin nedenlerini ve hava kalitesini belirler, hava kirliliğini önlemek için gerekli önlemleri alır,
- Gürültü kaynaklarını belirler, gerekli önlemlerin alınması için öneriler geliştirir,
- Akarsu, göl, deniz gibi su ortamlarının kalite sınıflamasını yapar,
- Çevre ile ilgili kanun ve yönetmelikleri yorumlar.

- Gerektiğinde laboratuar ortamında çalıştığından kimya ve biyoloji laboratuar aletlerini kullanabilmektedir.

Çevre mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
- Fen bilimlerine, özellikle kimya ve biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,
- Araştırmaya meraklı,
- Dikkatli ve titiz bir gözlemci,
- Gözlem verilerini bütünleştirebilen,
- İşbirliğine açık,

Çevre mühendisleri, çalışmalarını genellikle büroda ve laboratuarda yürütürler. Ancak, zaman zaman şantiye, inşaat alanı, arıtma tesisi gibi yerleri görmek için kent içinde ve dışında seyahat etmeleri gerekebilir. Çevre mühendisliği çok çeşitli alanlarda işbirliği yapılarak yürütülen bir meslektir. Bu nedenle çevre mühendisleri başka meslek elemanları ile sıkı iletişim halindedirler.

Çevre mühendisleri; içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu şebekesi projelendirilmesi ve inşaatı, evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin sistem seçimi, projelendirilmesi, inşaatı ve işletilmesi, sanayi kullanım sularının hazırlanmasına yönelik projelendirme hizmetleri, çevre yönetimi ve planlaması, gürültü kirliliğinin kontrolü gibi alanlarda çalışabilirler. Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İller Bankası, belediyeler, SEKA gibi kamu kurumlarında çalışabildikleri gibi, özel kuruluşlarda da çalışabilirler. Serbest çalışma olanağı da vardır.

Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı mühendislik fakültelerinin “Çevre Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)" puanı almak gerekmektedir.

Çevre Mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Ancak, bazı okullarda 1 yıl yabancı dil hazırlık programı" uygulanır. Çevre Mühendisliği bölümünde okutulan belli başlı dersler şunlardır: Matematik, Fizik, Kimya, Lineer Cebir, Teknik Resim, Analitik Geometri, Jeoloji, Çevre Kontrolü Esasları, Çevre Ekonomisi, Yapı Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Çevre Koruma Hukuku, Katı Atıkların Arıtılması, Su Kalite Kontrolü, Hava Kalite Kontrolü, Çevre Modelleme, Şehircilik ve Yerleşme, Endüstriyel Kirlenme Kontrolü, Çevre Etki Değerlendirmesi, Arıtma Tesislerinin İşletimi, Suların Arıtılması.

MESLEKTE İLERLEME

- Lisans eğitiminden sonra proje mühendisliği, su ve atık suların arıtımında özel teknolojiler, hava kirliliği, katı atık kontrolü, zararlı atıkların giderilmesi gibi alanlarda uzmanlaşmak söz konusudur.
- Kamu sektöründe görev alanların bürokrasinin çeşitli kademelerine yükselmeleri söz konusudur.
BENZER MESLEKLEReyzaj mimarlığı, kimya mühendisliği.

- Üniversite düzeyinde yapılan eğitim sırasında kredi ve burs olanağı dışında öğrencilerin, çevre mühendisliği faaliyeti gösteren özel şirketlerde yarı zamanlı çalışarak (özellikle son sınıf öğrencilerinin) kazanç elde etmeleri mümkündür.
- Eğitimi tamamlayarak kamu kesiminde görev alan çevre mühendisleri teknik hizmetler sınıfından ücret almaktadırlar. Serbest çalışma veya özel sektörde görev alma durumlarında ise kesin bir rakam ortaya koymak mümkün olmamaktadır.

· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

DİŞ HEKİMİ

TANIM
Diş sağlığının korunması, diş ve ağız boşluğu hastalıklarının tedavisi için gerekli çalışmaları yapan kişidir.

GÖREVLER
- Hastanın şikayetlerini dinleyip, dişlerini muayene eder,
- Gerekirse röntgen filmi çeker, inceler ve hastalığı teşhis eder,
- Tedavisi olanaklı olan dişleri tedavi eder, tedavisi olanaklı olmayan dişleri çeker,
- Apseli diş için reçete yazar,
- Çekilmiş dişlerin yerine köprü ve protezle yenilerini takar,
- Kanal tedavisi yapar,
- Ağız ve diş eti hastalıklarını tedavi eder,
- İnsanlara, ağız sağlığı ve temizliği konularında bilgi verir, önerilerde bulunur.

- Fotey (dişçi koltuğu),
- Davye (dişçi kerpeteni),
- Diş temizleme aletleri, diş çürüğünden koruyucu maddeler,
- Dolgu maddeleri (simen, porselen),
- Anestezi solüsyonu (tedavilerde acıyı duymayı önleyen sıvı).

Diş hekimi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel yeteneğe,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,
- El ve parmakları ustalıkla kullanabilme yeteneğine sahip,
- Fizik, kimya özellikle biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
- Hoşgörülü, sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi,
- Estetik anlayışı yüksek

Diş hekimleri hastanelerde, dispanserlerde veya özel muayenehanelerde görev yaparlar. Görev ortamı çok temiz ve biraz ilaç kokuludur. Diş hekimleri sürekli ayakta çalışırlar ve çalışırken hastalar ve hasta yakınları ile sürekli etkileşim halindedirler.

- Diş hekimleri, hastanelerde, özel kliniklerde, muayenehanelerde çalışırlar. Zaman zaman okul, köy ve mahallelerde diş sağlığı taramalarında da bulunabilirler.
- Kendi muayenehanelerini açabilirler.

Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen çeşitli üniversitelerin "Diş Hekimliği" fakültelerinde verilmektedir.

Bu bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

Mesleğin eğitim süresi 5 yıldır. Mesleki eğitim kuramsal ve uygulamalı olarak yapılmaktadır. Temel fen derslerinden başka; Biyokimya, Protez, Deontoloji (hekimliğin kuralları, görevleri), Periodontoloji (etkin ağız bakımı), Ortodonti (diş ve çene düzensizlikleri), Pedodonti (çocuk dişleri tedavileri, sürekli dişlerin gelişimi), Ağız-Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi gibi dersler verilmektedir. Eğitim, uygulama ağırlıklı olup, fakülte kliniklerinde hastaların diş tedavilerini ve protez dişlerinin yapımını içerir.

MESLEKTE İLERLEME

Diş tedavi hastanelerinde servis şefi, başhekim yardımcısı, başhekim olabilirler. Fakültede araştırma görevlisi olarak çalışıp doktora yapabilirler. Yardımcı doçent, doçent, profesör unvanlarına yükselebilirler.
BENZER MESLEKLER: Diş teknisyenliği, tıp doktorluğu.

- Eğitim süresince öğrenciler şartları uygunsa Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrenci kredisinden, çeşitli kamu ve özel kurum ve kuruluşların verdiği burslardan yararlanabilirler.
- Meslekte kamu kuruluşlarında çalışanlar sağlık hizmetleri sınıfından ücret alırlarken, özel muayenehaneleri olanların geliri hasta yoğunluğuna göre değişir.

! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

MesajKonu: Geri: meslek tanıtımları   meslek tanıtımları - Sayfa 2 Icon_minitimeSalı Tem. 08, 2008 1:26 pm

DİL BİLİMCİ

TANIM

Ana dil esas olmak üzere çeşitli dillerin yapısını, kullanımını ve tarihi ile ilgili araştırma ve incelemeleri yapan kişidir.

GÖREVLER

- Çeşitli toplumların kullandıkları bir iletişim biçimi olan dilin birbirinden farklılıkları ve benzerliklerini inceler,
- İnsan dilinin ses ve anlam yönlerine ilişkin bilgiler elde eder,
- Dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi hakkında araştırmalarda bulunur,
- Dil aileleri hakkında araştırmalar yapar,
- Elde ettiği verileri değerlendirerek dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili bilgiler oluşturmaya çalışır.

- Teyp,
- Kamera,
- Film,
- Bilgisayar,
- Çeşitli büro malzemeleri.

Dil bilimci olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde sözel yeteneğe ve güçlü bir belleğe sahip,
- Dil-edebiyat, tarih, sosyoloji, ve arkeoloji gibi alanlarla ilgili,
- Bilimsel çalışmaya meraklı,
kimseler olmaları gerekmektedir.

Değişik kültürlerden insanlarla iletişimde bulunulur. Çalışmalar gerçekleştirilirken seyahat etmek, uzun süre evden uzak kalmak, değişik kültürler arasında yaşamak gerekebilir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi aşamasında, büro ortamında çalışılmaktadır.

Dil bilimciler, üniversite ve araştırma kurumlarında dille ilgili araştırmacı olarak çalışabilirler. Öğrenimleri sırasında Türk Dili, Fransızca, İngilizce, Almanca gibi filoloji dallarında zorunlu ya da seçmeli dersler aldıklarından ortaöğretim kurumlarında bu dillerde öğretmenlik yapabilirler

Mesleğin eğitimi; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi “Dil Bilimi “bölümünde verilmektedir.

Eğitime başlayabilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Dil (DİL)” puanı almak gerekmektedir.

Dil Bilimi programında eğitim süresi 4 yıldır.
Dört yıllık eğitim süresince Dilbilimine Giriş, Dilbilim Tarihi, Dilin Değişik Açılardan Görünümü, Fonetik, Sentaks, Semantik gibi derslerin yanı sıra Dünya Dilleri, Dil Aileleri ve Diyalektoloji gibi dersler okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Üniversitelerde Öğretim elemanı olarak görev alanlar akademik kariyer yapabilirler. (Araştırma Görevlisi, Doktor, Yrd. Doç., Doçent ve Profesör) Bunun dışında istihdam edilenler, gösterecekleri performansa ve gerekli diğer şartları yerine getirmeye bağlı olarak değişik kadrolarda yer alabilirler.
BENZER MESLEKLER: Filolog, Etnolog.

Üniversite eğitimi süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağladığı kredi ve yurt imkanlarından yararlanabilirler. Ayrıca, kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burs olanaklarından faydalanabilirler.

Eğitim sonrası, teknik hizmetler sınıfında göreve başlarlarsa asgari ücretin 2,5-3 katı dolayında maaş almaktadırlar. Alınan ücret, bulunulan konum ve çalışma sürelerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.
! *BuRÇiN
Admin
Admin
! *BuRÇiN

Kadın
Rep :

Başarı Puanı:
Güçlülük:
Seviye:

MesajKonu: Geri: meslek tanıtımları   meslek tanıtımları - Sayfa 2 Icon_minitimeSalı Tem. 08, 2008 1:26 pm

Gen Mühendisliği

Bilim ve teknolojinin ivme kazandığı bir çağda yaşıyoruz. Bilim ve teknolojik ilerlemeler, insanı hayrete düşüren bir seviyeye ulaşmış bulunuyor. Bilimsel çalışmalar sonucunda yaratılan her yenilik, bizleri mükemelliğe doğru taşımaya devam ediyor.

Tıp ve sağlık konusundaki ilerlemeler her nedense, teknik ilerlemeler kadar insanların dikkatini çekmiyor. Oysa bu konulardaki ilerlemeler, insanları daha derinden etkileyecek niteliktedir. Bu konudaki en dikkat çekici konu, insan gen haritasının çıkarılmasıdır.

Vücudumuz, milyonlarca hücreden oluşuyor. Her hücremizi, bir çekirdek ve birçok “GEN” den oluşuyor. İlk kez Avusturya’lı bir rahip, 1866 yılında, her insanın aileden gelen bazı özellikler taşıdığını keşfetti. Yapılan araştırmalar sonucunda, bu genlerin kromozonlar üzerinde belli bir sıra içinde dizildikleri tesbit edildi. İlk kez bir virüsün gen haritası çıkarıldı. Yıllarca süren yoğun çalışmalar sonucunda insanın gen haritasının da çıkarıldığı, 26 haziran 2000 tarihinde dünyaya ilan edildi.

Tek yumurta ikizleri hariç hiçbir insanın, kemik, deri, kas, kıl, sperm “DNA” sı, başka bir insanınkine benzemez. Her insanda, 80 ile yüz bin gen bulunmaktadır. Bu genler, 3,2 milyar birimden oluşan bir zincir oluşturmaktadır. İnsan genlerinin haritasını çıkarmak, bir kromozon dizisindeki genlerin konumlarını saptamak ve bunlar arasındaki uzaklıkları tespit etmek anlamına geliyor.

Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, genlerin kimyasal ve fiziksel yapılarını inceleyen özel bir teknik geliştirildi. Bazı kimyevi maddelerin ve ışınların hücrelerimizde bazı değişikliklere neden olduğu anlaşıldı. Zararsız virüsler aracılığıyla insan hücrelerine yeni genler aktarıldı ve yeni sentezlere ulaşıldı. Bu çalışmalar sürecinde hücrelerimizin, içine giren yeni genleri, kromozonlarının üzerine taşıyıp yerleştirdikleri görüldü. Böylece, bazı kimyasal maddeleri üretemeyen hücrelerimizin, bunları üretmeye başlaması sağlandı.

Genlerle oynama sonucunda, geri zekalılık, saldırganlık, korkaklık, tembellik unutkanlık v.s. gibi olumsuzlukları giderme ve mükemmel insan yaratma umudu ve beklentisi giderek arttı.

Mühendisler, geçmişte yaratılan makinalar üzerinde oynayarak, bazı ilave ve çıkarmalar yaparak, daha güzel, estetik, konforlu ve yararlı yeni makinalar yapıyorlar. Tıp dalında çalışanlar da, vücudumuzun temelini oluşturan genlerle oynayarak daha güzel, sağlıklı, güçlü, zeki, yetenekli ve uzun ömürlü insan yaratmaya çalışıyorlar. İşte bu nedenle “Gen mühendisliği” denilen bir yeni meslek ortaya çıkmış bulunuyor.

Bu sevindirici bir gelişmedir. Bu meslekte çalışan bilim adamı ve teknisyenlerin sayesinde daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmae şansımız olacak. Ama her konuda olduğu gibi, bu konuda da kaygı duymamız gereken bir yön var.

Geçmişte bilim adamları, bizim rahatımız ve mutluluğumu için, atomu parçaladılar. Bu buluş sayesinde gemiler yürüttük, elektrik santralleri kurduk, fabrikalar çalıştırdık. Ama birileri kalkıp bu enerjiyi bomba yapıp binlerce insanı öldürmeden çekinmediler. Birisi elektriği icat etti. Bu buluş sayesinde evimizi, caddelerimizi aydınlattık, daha hızlı giden araçlara bindik, ev ve iş yerlerimizi ısıttık. Ama birileri kalkıp bu elektrikle insanlara işkence yaptılar.

Uzatmaya gerek yok. Geçmişte insanların rahatı ve mutluluğu için yapılan buluşları kötü emmelerine alet eden insanlar oldu. Tıp alanında elde edilen buluşları da kötü amaçlarına alet etmek isteyenler çıkabilir. Bu tür devlet ve insanlar, sahip oldukları güce dayanarak, bu yeni buluşları tekeline alabilirler. Bu yenilikleri kendilerini yüceltme, başkasını ise köleleştirme doğrultusunda kullanabilirler. Böylece, dünyadaki mevcut sömürü, zorbalık ve vahşeti, daha da genişletip pekiştirebilirler.

Yazımı, mutlu bir sonla bitirmek istiyorum. Yapılan araştırmalara göre vücudumuzda bulunan bazı kimyevi maddeler, tenimizin, saçlarımızın ve gözlerimizin rengini belirlemektedir.

İster inanın ister inanmayın, gün gelecek her hangi bir kadın doktora gidip “Ben, uzun boylu, ince belli, sarışın ve yeşil gözlü bir kız çocuğu sahibi olmak istiyorum.” dediğinde, doktorun, kalçasına vuracaği bir iğne sayesinde, 9 ay 10 gün sonra böyle bir kız çocuğunu doğurabilecektir.

meslek tanıtımları
2 sayfadaki 2 sayfasıSayfaya git : Önceki  1, 2
 Similar topics
-