Başkent Üniversitesi
KİMLİK KARTI:
Kuruluşu: 13. 01. 1994
Rektör: Prof. Dr. Mehmet Haberal
İletişim bilgileri: Bağlıca Kampüsü Eskişehir Yolu 20. Km. 06530 Ankara.
Tel: 0 312 234 10 10
Faks: 0 312 234 12 16
İnternet Adresi
http://www.baskent.edu.tr Öğrenim dili: Türkçe
Türü: Vakıf
AKADEMİK PROFİL:
Fakülte sayısı: 4
BÖLÜM: 10 (2 yıllık)+ 10 (4 yıllık)
Enstitü: 3
YO: 9
Öğrenci sayısı: 2158
Akademik personel: 422
Rektör Prof. Dr. Mehmet Haberal: "Bizim için üniversite, yalnızca bilginin değil, yaratıcı ögrenim ve uygulamanın, pratiğe dönük teorinin, yeni ufuklar için hayal kurmanın, hayali gerçekleştirmek için engel tanımayan anlayışın beşiği, başka bir deyişle topragıdır."
Tarihçe: 1993 yılında Haberal Egitim Vakfı ile birlikte kurulması kararlaştırılan Başkent Üniversitesi'nin kuruluş işlemleri başlatılıp kısa sürede tamamlandı ve üniversite 1994 yılında kuruldu.
Başkent Üniversitesi, ülkemizde sayıları her yıl artan vakıf üniversitelerinden ilk kurulanlar arasında bulunuyor. Vakıf üniversitelerinin hemen hepsinin öğrenimlerini yabancı dille yaparken, Başkent Üniversitesi Türkçe'yi öğrenim dili olarak almiş ve Amerikan Kültürü ve Edebiyati bölümü dışındaki tüm bölümler öğrenimlerini Türkçe olarak yapıyorlar. Ancak öğrencilerin tüm eğitim öğretimleri boyunca akademik ve mesleki İngilizce desleri ile yoğun İngilizce eğitimine agırlık veren üniversitede bazı meslek dersleri de İngilizce olarak yapılıyor. Böylece üniversiteden mezun olan ögrenciler kendi mesleği ile ilgili İngilizce kaynakları ve anlatülanları rahatlıkla izleyebilecek, gerektiğinde İngilizce'nin yeterli oldugu her ülke ve işletmede çalışabilecek düzeyde İngilizce bilir duruma getiriliyor.
Başkent Üniversitesi hastaneler ve diyaliz merkezleriyle ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelen sağlık sorununun çözümüne da katkı sağlıyor. Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin en büyük sorunlarından birisi uyum sorunu. Özellikle küçük kentlerden büyük kentlere öğrenim için giden ögrencilerde pek çok alanda uyum sorunu ortaya çıkıyor. Bunu gözönüne alan Başkent Üniversitesi'nde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi bulunuyor. Bu merkez, ögrencilere üniversite yaşamlarında yardımcı olacak oryantasyon programlarını düzenliyor. Merkez, üniversite yaşamı, yurtta barınma, sınav kaygısı, aile ve kisisel sorunlarda çözüm bulma konularında ögrencilere destek vermenin yanısıra, üniversite içindeki çeşitli birimlere ve gruplara hizmet içi eğitimi de veriyor.
İnsan Kaynaklari ve Kariyer Yönlendirme Merkezi de, mezuniyetten sonra iş olanaklarını araştırmak ve öğrencilerin iş bulmalarına yardım etmek amacıyla kurulmuş. İş çevreleri ile iletişim kuran merkez, çesitli seminerlerle öğrencilerle işverenleri biraraya getiriyor ve işe başvurma, özgeçmis yazma gibi konularda öğrencileri bilgilendiriyor.
Üniversite kütüphanesi süreli yayınlar ve kitap- okuma salonu olarak iki ayrı salonda hizmet veriyor ve aynı anda 175 okuyucunun oturarak çalısmasına imkan sağlıyor. Kütüphanede 24 bin kayıtlı metaryal bulunuyor.
Başkent Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi'nce eğitim öğretim birimlerine, araştırmacılara, öğrencilere ve yönetim birimlerine bilişim desteği sunuluyor. Bu hizmetleri sunmak üzere kurulan Bilgi İşlem Merkezi, 9 bilgisayar laboratuvarında toplam 260 kişisel bilgisayar , SUN is istasyonları ve hızlı bir yerel ağ sistemine sahip bulunuyor.
Başkent Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyenlerin yıllık 4 bin Dolar karşılığı Türk Lirasi ödemeleri gerekiyor. Ögrencinin kayıt yılndaki yıllık ücreti mezun olana kadar değiştirilmiyor. Egitim ücretinin ilk taksidi kesin kayıt sırasında T.C. Merkez Bankasi efektif satış kurundan hesaplanıyor. Ikinci taksidi ikinci yarıyıl başında T.C. Merkez Bankası efektif satış kurundan hesaplanarak ödeniyor.
SOSYAL ETKİNLİKLER Üniversitede çeşitli konularda bilimsel seminer, sempozyum ve konferansların düzenlenmesinin yanı sıra ögrencilerin kendi girişimleri ile oluşturdukları çeşitli etkinlik kolları da çalışmalarını sürdürüyor. Üniversite bu etkinliklerle üniversite içinde dayanışmanın sağlanmasını amaçlıyor. Üniversitenin kapalı ve açık spor alanlarında tenis, voleybol, basketbol, futbol, masa tenisi gibi alanlarda, ögrencilerin profesyonel çalıştırıcılar yardımıyla eğitilmeleri sağlanıyor. Seçmeler sonucu olusturulan takımlar, üniversite içi ve üniversitelerarası yarışmalara katılıyorlar.
ULAŞIM: Tüm eğitim öğretim birimleri Eskişehir yolu üzerindeki Konukkent karşısında kurulan Bağlıca Kampüsünde yer alıyor.
BURSLAR: Burslu programlara yerleştirilen ögrencilere mali durumlarına bakılmadan burs veriliyor. Bu burslar yalnızca öğrenim ücretini kapsıyor. Üniversitede ayrıca başarı teşvik bursu veriliyor. Bu burs ögrencilere, üstün başarı gösterdikleri yılı izleyen öğrenim yılından geçerli olmak üzere veriliyor. Karşılıksız olan akademik başarı bursu hazırlık programı için geçerli değil. Bursun verileceği ögrenci sayısı bölümde öğrenim gören ögrenci sayısına göre saptanıyor ve öğrenci başarılı olduğu sürece devam ediyor.
BARINMA: Üniversitenin Bağlıca kampüsünde hizmet veren öğrenci yurtları tek ve çift kişilik olmak üzere toplam 508 yatak kapasitesine sahip ve 8 yatak özürlüler için düzenlenmiş. Aynı kompleks içinde, kütüphane, iki ayrı dinlenme ve oturma salonu , yemek salonu gibi çeşitli birimler bulunuyor.